Prinsens genser

Tidlig om morgenen 9. april 1940 ble prins Harald og søstrene Ragnhild og Astrid vekket av sin mor. De fikk beskjed om at de skulle til fjells, og måtte kle seg i fullt skiutstyr.

Varmt tøy ble tatt på. De jevngamle prinsessene kledde seg i like jakker og luer, prinsen i en rød og hvit strikkegenser med tilhørende lue og sokker.

Den gamle genseren ble funnet igjen på slottet, og er en del av vandreutstillingen ”Den lengste reisen” som kom istand i anledning kongens og dronningens 75-års jubileum. Litt hullete i vrangborden er genseren blitt, men fargene er like friske som da den var ny.

Lilleprinsens genser og passet hans.  Foto: Kjartan Hauglid / Det kongelige hoff.

Lilleprinsens genser og passet hans. Foto: Kjartan Hauglid / Det kongelige hoff.

Kanskje fikk Harald genseren til 3-års dagen 21. februar? Det finnes noen bilder som viser at han brukte den i Holmenkollen 4. mars 1940. Og uken etter, 11. mars, tok fotograf Anders Beer Wilse en rekke bilder av lilleprinsen i lek på Skaugum.

Prins Harald i lek på Skaugum. Foto: Ander Beer Wilse / Norsk Folkemuseum.

Prins Harald i lek på Skaugum. Foto: Ander Beer Wilse / Norsk Folkemuseum.

Jeg har rekonstruert genseren etter bildet, og mønsteret finner du i siste utgave av Familien (nr. 6 - 2014). Du kan strikke den i størrelsene 2 (4) 6 og (8) år. Genseren har høy hals og knepping på skulderen - akkurat som originalen. Du kan også laste ned mønsteret via Ravelry >>

Foto: Egil Nordlien

Foto: Egil Nordlien

Dessverre har det sneket seg inn en liten feil i mønsterdiagrammet. Riktig diagram finner du her:

Prinsegenseren korrekt diagram.jpg

I Familien kan du også lese mer om genseren og den dramatiske flukten fra Asker, via Oslo til Hamar, så over grensen til Sverige, gjennom Finland - og videre i sikkerhet i USA.

1795556_796292870397994_717178003_n.jpg