Moteriktig med Marius-genser

Da jeg gikk på Asker videregående skole på slutten 70-tallet, var Marius-genseren utrolig populær. Jeg var en av få som ikke hadde en slik genser, og jeg vet ikke helt hvorfor. En dag jeg hadde opptelling, var det 22 av 28 elever i min klasse som hadde på seg akkurat samme plagg, og det er mulig jeg synes det ble vel uniformspreget.

Transient

Mønsterbordene i Marius-genseren er hentet fra setesdalskoftene. Hovedborden er den som kalles kross og kringle. Ifølge Annemor Sundbø, som har skrevet boken "Lusekofta fra Setesdal", var det Bitten Eriksen  som først kom på å strikke en setesdalskofte  uten lus. Det skal hun ha gjort allerede på 1920-tallet. Bitten var moren til slalomessene Stein og Marius Eriksen. Genseren i flaggfargene rødt, hvitt og blått begynte hun på i 1943, og krigshelten Marius fikk den da han kom hjem fra krigen i 1945.

Transient

Unn Søyland Dale, som en periode samarbeidet med familien Eriksen, laget en personlig vri på mønsteret. Dette ble solgt til Sandnes Uldvarefabrik i 1952. Marius figurerte selv som modell på forsiden. Sandnes Garn (tidligere Sandnes Uldvarefabrik) hadde rettighetene til mønsteret frem til 2003, men i dag er det Lillunn as Design of Norway som har rettigheter til design og varemerke. Lillunn drives av Unn Søyland Dales datter; Vigdis Yran Dale.

Transient

Ifølge Dagens Næringslivs D2 er genseren norsk klesdesigns come-back-kid. "Den har dominert motebildet, forsvunnet og kommet - igjen og igjen."  Annemor Sundbø anslo i 1999 at mønsteret hadde solgt i tre og en halv millioner eksemplarer. Nå gjetter hun at antall solgte mønstre kan være oppe i fem millioner.

Transient

Didrik har her tatt på seg sin fars genser som antagelig ble strikket i  1976.

Familiene Eriksen og Dale har i en årrekke kranglet om hvem som egentlig hadde rettighetene til genseren.

Transient

For noen år siden laget designerduoen Arne & Carlos en ny versjon av genseren, en Marius 2.0 eller 3.0 eller noe sånt basert på Unn Søyland Dales design. Kross og kringle ble byttet ut med SpaceInvaders.  Den nye versjonen har ifølge MadeInNorwayNow (hvor du finner flere morsomme bilder) den nødvendige mangelen på respekt. Det er det som gir nytt liv til gamle klassikere.

Selv har jeg også lagt respekten til side. Her er min mønstervri. Det kan strikkes, eller det kan broderes:

Transient